Kies zakelijk voor elektrisch rijden

Bron: Contaqt

Je kiest geen elektrische auto omdat het goedkoop is. Het succes van de elektrische auto komt vooral door zakelijke rijders. Wat is het voordeel?

Het grootste probleem van de elektrische auto is de actieradius. Met andere woorden, hoeveel kilometers kun je rijden met een opgeladen accu? Met veel elektrische auto’s kom je niet verder dan 200 kilometer. Daarna moet de auto weer opgeladen worden om weer verder te kunnen. De ontwikkelingen hierin gaan hard. Het is een kwestie van tijd tot de actieradius geen probleem meer is. Vanaf dat moment kan de elektrische auto de auto’s op andere brandstoffen volwaardig vervangen.

Waardoor is de elektrische auto populair onder de zakelijke rijders?

In Nederland rijdt 45 procent van de zakelijke rijders in een elektrische of een hybride auto. Met name de volledig elektrische auto is aantrekkelijk als een leaseauto. Er geldt namelijk maar een bijtelling van 4 procent over de cataloguswaarde. Voor alle andere nieuwe auto’s geldt vanaf 2018 een bijtelling van 22 procent. Dit percentage geldt ook voor de hybride auto. De elektrische auto is dus wat betreft de bijtelling veel goedkoper dan een auto op benzine of diesel.

Wat kost een elektrische leaseauto aan bijtelling?

Stel, je gaat voor een auto van 40.000 euro. Het is een dieselauto, dus bedraagt de bijtelling 22 procent. Dat komt neer op een bijtelling van 8.800 euro. Uitgaande van een inkomen van ongeveer 50.000 euro komen de netto kosten op plusminus 300 euro. Kies je voor een elektrische auto van 40.000 euro? Dan komen de netto lasten uit op ongeveer 55 euro. Dat is dus een aanzienlijk verschil. Om de totale kosten te berekenen moet je ook nog rekening houden met de zakelijke kosten van het leasen. Deze hebben we hierin buiten beschouwing gelaten.

Of je koopt een elektrische auto

In plaats van leasen kun je zakelijk ook een elektrische auto kopen. Er zijn namelijk een aantal voordelen waar je van kunt profiteren. Een nadeel is dat de auto mogelijk door de steeds verdere ontwikkeling van de auto’s over een aantal jaren niet veel meer waard zijn. Bijvoorbeeld doordat de actieradius van nu in de toekomst niet veel meer voorstelt. Wat zijn een aantal grote voordelen?:

  • De energiekosten zijn laag. Stroom kost je ongeveer 0,23 euro per kilowattuur. Daar kun je ongeveer 7 kilometer mee rijden. Vooral als je veel kilometers maakt kan een elektrische auto uit;
  • De onderhoudskosten zijn mogelijk lager – Een elektromotor is eenvoudiger en heeft minder bewegende delen. Er kan dus minder stuk gaan.

Het voordeel van het leasen is dat je de auto weer kunt inwisselen voor een nieuwere variant. De hoogte van de afschrijving heb je ook geen last van.


Overig nieuws