Scheiden - waar moet een ondernemer op letten?

Bron: Contaqt

Een echtscheiding is ingrijpend, maar voor een ondernemer is het ook nog eens ingewikkeld. Hoe gaat de scheiding de onderneming raken?

Bij het trouwen ben je ineens eigenaar van de gezamenlijke bezittingen. Dit schept een band, maar er loeren ook gevaren. Voor een geregistreerd partnerschap gaat hetzelfde verhaal op. Dit is vaak niet wenselijk. Wil je geen gemeenschap van goederen, maar wil je voorwaarden vastleggen? Dan moeten er huwelijkse voorwaarden opgesteld worden. Hierin kan bijvoorbeeld worden vastgelegd wie het bedrijf krijgt bij een echtscheiding.

Wie krijgt wat van de onderneming?

Zijn jullie vóór het huwelijk niet naar de notaris geweest? Dan is er sprake van gemeenschap van goederen? Ieder van de partners heeft recht op de helft van de bezittingen en de schulden. Dit geldt dus ook voor de onderneming en helaas voor de ondernemer ook voor het opgebouwde pensioen. Ondernemers die een pensioen in eigen beheer opbouwen, moeten dus een manier vinden om de helft van de opgebouwde waarde over te dragen aan de ex-partner. Het deel van de ex-partner moet namelijk beschikbaar komen. Dit deel moet afgestort worden bij een pensioenverzekeraar. Dit kan een lastige situatie geven. Hoe kom je aan het vermogen om je onderneming te beschermen?

Welke bedrijfsvorm heeft de onderneming?

Hoe verdeel je een bedrijf? Dat is inderdaad een lastig verhaal. De waarde uit het bedrijf trekken is vaak niet mogelijk. Financieel moet het bedrijf dit namelijk wel aankunnen. Bij een BV wordt het bedrijf zelf niet verdeeld, maar de aandelen. De ex-partner uitkopen zullen de meeste ondernemers de voorkeur aan geven, maar het geld moet er wel zijn. Samen de onderneming blijven voortzetten is mogelijk. Op lange termijn is het vaak niet te doen. De onderlinge gunfactor is namelijk weg.

Wat is het bedrijf überhaupt waard?

Wat moet je eigenlijk verdelen? De waarde van bijvoorbeeld een pand is vaak niet de waarde die op de balans staat. Dit is een lastige issue. Je krijgt niet zo eenvoudig de actuele waarde van de onderneming boven tafel. De onderneming moet in kaart gebracht worden alsof deze verkocht gaat worden. Er moet namelijk verder worden gekeken dan alleen de bezittingen en de schulden. Ook toekomstverwachtingen moeten hierin meegenomen worden en de zogenaamde goodwill. Dit is de onzichtbare meerwaarde van een bedrijf. Hieronder wordt onder andere een vaste klantenkring verstaan.

Voortbestaan van de onderneming is in ieders belang

De partner van de onderneming kan er grote druk op zetten om in financieel opzicht te krijgen waar recht op bestaat. Wel is het belangrijk om verder te kijken dan alleen het eigen belang. Het voortbestaan van een goed lopend bedrijf mag niet bedreigd worden door een echtscheiding.

Een echtscheiding heeft natuurlijk meer impact op jouw geldzaken. Denk hierbij aan alimentatie, de eigen woning en het verdelen van de verzekeringen.


Graag helpen wij jou met een goed onderbouwd advies. Ook kunnen wij de gevolgen van een echtscheiding voor jou uitwerken. Je kunt contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak.

Overig nieuws